Ιστορίες μικροαστικής υστερίας

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το φαινόμενο "Τούρκικα σήριαλ" στην Ελλάδα-Cok Güzel!

Η καημένη η Ναζλί που κακόπεσε
και πήρε τον πάμπλουτο Νίκο τον οποίο
ο παραδοσιακός παππούς παραλίγο
να περιτομήσει με το στανιό (άουτς!) για
να δώσει την ευχή του στο γάμο
 Η αρχή έγινε πριν 6 χρόνια. Καλοκαίρι 2005 και μεσούσης μιας βαρετής τηλεοπτικής σεζόν, ξεκίνησε να παίζει η σειρά «Τα σύνορα της αγάπης». Εκεί ο ζάπλουτος Έλληνας Νίκος και η Τουρκάλα, κόρη μπακλαβατζή, Ναζλί, ερωτεύονται σφόδρα ενώ οι οικογένειες τους, τους φέρνουν διαρκώς εμπόδια. Βεβαίως πιο αρνητική σε αυτόν τον έρωτα ήταν η οικογένεια της Ναζλί, γιατί η καημένη κακόπεσε από τον μπακλαβά στα κότερα και τις επιχειρήσεις… Τότε λοιπόν πολλοί παραξενεύτηκαν στο άκουσμα της τουρκικής γλώσσας, παρόλα αυτά η αγάπη ΠΑΝΤΑ νικά και έτσι το φιλοθεάμον κοινό αγάπησε το Νίκο, τη Ναζλί και την καραπιπερίμ γλώσσα τους που ορισμένες λεξούλες όλο και κάτι μας θύμιζαν...τυχαίο;

 
Δεξιά ο Ονούρ. Το σύμπαν απορεί
ακόμα γιατί αρέσει αυτός ο ζουμπάς...
Πέντε χρόνια μετά, κανείς δεν φανταζόταν την επέλαση των τουρκικών σειρών στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Ο Εζέλ, η Μενεξέ, ο Κενάν, ο Χαλίλ και η Λάμια (μα τι όνομα για μια καλοκάγαθη πρωταγωνίστρια;) κατατρόπωσαν Παπακαλιατιάδα και σία. Ο μεγάλος «σαματάς» έγινε με το «1000 και μία Νύχτες», όπου ο «σεβντάς» ενός μεγαλοεργολάβου, του Ονούρ (επίσης κοντού, ημικάραφλου και με εξόρυγχα μάτια,) και της Σεχραζάτ, μίας νεότατης, χήρας μεν αλλά βραβευμένης αρχιτεκτόνισσας δε και με καρδιά «μπαξέ», θα γινόταν the talk of the town ή καλύτερα ολόκληρου του έθνους! Η Σεχραζάτ στο σήριαλ αναγκάζεται να πουλήσει το κορμί της «μπιρ παρά» για μια νύχτα στο αφεντικό της τον Ονούρ (400.000 τουρκικές λίρες, κάπου 170.000 ευρώ, pas mal!) για να σώσει τον καρκινοπαθή μικρό γιο της. Χιλιάδες οι μεσόκοπες κοτσονάτες και μη, ελληνίδες που έπαιρναν homework κάθε φορά που ο Ονούρ είχε “σεκλέτια”…


Ο αρρενωπός Εζέλ έφαγε
για πρωινό  τους μετρο-ασέξουαλ
έλληνες αποτριχωμένους πρωταγωνιστές
            Κάτι η οικονομική κρίση... κάτι οι κακές επενδύσεις σε αρκετά ανούσια σενάρια και σειρές τραγικές copypaste ξένων σήριαλ (*απορεί ακόμα το πανελλήνιο ΠΟΙΟΣ ενέκρινε τα σκερτσάκια-μετέπειτα σφηνάκια που σύμφωνα με πληροφορίες κάθε φορά που προβάλλονται, σπάνε οθόνες και τηλεκοντρόλ από τηλεθεατές σε παροξυσμό)... κάτι που τα τούρκικα σήριαλ είναι υπερπαραγωγές, δεν ήθελε πολύ να γίνει το «κακό». Οι πάλαι ποτέ «ορκισμένοι εχθροί» του έθνους, πλέον το ψυχαγωγούν με χλιδάτες ιστορίες γόνων καλών οικογενειών και φτωχών πλην τίμιων κοριτσιών παίρνοντας άφεση αμαρτιών, έστω και για ένα δίωρο, για τα δεινά των Ελλήνων.

            Πάντως στις τουρκικές παραγωγές η πολυτέλεια ξεχειλίζει. Τα γυρίσματα είναι εξωτερικά όλα σχεδόν, σε βίλες και σούπερ τοπία, προβάλοντας τα τουρκικά αξιοθέατα full. Ο φτωχότερος έχει mercedes slk και ο πλουσιότερος 30 κότερα, ένα για κάθε μέρα του μήνα. Επίσης οι καλλονοί επιχειρηματίες-πρωταγωνιστές αφιερώνουν περί τα 5 λεπτά από ολόκληρη τη σεζόν για συμφωνίες και μίνιμουμ 300.000 ώρες στο να κυνηγάνε γκόμενες ή να κλαψομουνιάζουν που τους αδίκησε ο θεός έρωτας. Αναμφίβολα δεν υπάρχει ελληνίδα που να μην έχει σκεφτεί να αυτομολήσει στην Τουρκία, σαν δούλα στην έπαυλη του οποιουδήποτε γηγενή Γιάγκου Τζαναμπέτογλου, αντί να κάθεται εδώ και να της ζαλίζει το αιδοίο ο κοιλαράς, μπουχέσας, που δεν αλλάζει ούτε μια λάμπα, βλαχομπαρόκ, ελληναράς σύζυγος της.

            Επίσης στα τούρκικα σήριαλ ο θεσμός της οικογένειας είναι ιερός. Μπορεί το κέρατο, οι ίντριγκες και τα πισωμαχαιρώματα να πέφτουν σύννεφο αλλά το στεφάνι και τα παιδιά προτεραιότητα! Δεν είναι μετά να απορείς που στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, που όλοι χρωστάνε μέχρι και στους Αριανούς, και που ο νεοσυντηρητισμός γνωρίζει δόξες μέσα στο γενικότερο χάος, τα τούρκικα σίριαλ, με αυτές τις γνώριμες αξίες για την Ελλάδα, έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό (μόνο που το σκέφτομαι ότι αυτό πραγματικά γίνεται με πιάνει σύγκρυο Χριστέ μου...).
            Η τηλεοπτική σεζόν φέτος τελείωσε για τα ιδιωτικά κανάλια άρον-άρον στα μέσα Ιούνη, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σάλιο και άρχισαν οι γνωστές επαναλήψεις, ακόμα και των τουρκικών σήριαλ! Το σουξέ είναι τόσο μεγάλο που τα περιοδικά τηλεοπτικού προγράμματος δίνουν cd για τούρκικα άνευ διδασκάλου!
          
           Σήκωσαν «μπαϊράκι» τα τούρκικα σήριαλ, που έκαναν «γιουρούσι» στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο καθώς αποδείχτηκαν πραγματικό «κελεπούρι» ένεκα κρίσης... Τέρμα οι εποχές που τα κανάλια ξόδευαν «κουτουρού». Ο «κουμπαράς» στέγνωσε! Οι φήμες για τις ελληνικές παραγωγές παραμένουν δυσοίωνες και τον Σεπτέμβρη προβλέπεται καινούργιος «νταμπλάς» για τους έλληνες δημιουργούς και ηθοποιούς ενώ τα νέα στον ΑΝΤ1 προβλέπεται να τα λέει η Φατμέ Χαμπέρογλου και τον καιρό στην ΕΤ3 ο Ντελάλ Μελτεμ. Ταμάμ;

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Summertime...

(Blast from the past)

Summertime and the living is easy


Lido, Italy, 1948

Fish are jumping and the cotton is high
Your daddy's rich and your mama's good-looking

Positano, Italy, 1949
Hush, little baby don't you cry
don't cry, don't cry, don't cry

Vouligmeni, Greece, 1948
no no no no
don't cry, don't cry

Nice, France, 1950
One of these mornings you're gonna rise up singing
you spread your wings and take to the sky

Venice, Italy, 1951
But until that morning there is nothing can harm you
With your daddy and mommy standing by
They are stnading by, I know, don't cry

Piraeus (Votsalakia), Greece, 1950-1960
Summertime, summertime, summertime
and the living is, living is easy
Fish are, I know the fish are jumping
and cotton is so high


Cote d' azur, France, 1955
You'r daddy is so, so rich and your mama good-
Hydra, 1960, Greece*
she had to be good-looking


Beaulieu, France, 1960

so hush, little baby, don't you cry

Myconos, Greece, 1960
don't you cry, no no, don't cry

Cannes, France, 1962

no need to cry, don't cry, don't cry
summertime, summertime....

Summer moves on...enjoy it while it lasts...x


* Leonard Cohen on the Greek island of Hydra in 1960
**Source:http://www.deltiokairou.gr/Lifestyle/thelw-na-gyrisw-stis-palies-paralies.1313108.html